Curs Spania

Titlul cursului: ICT for teaching and learning

Perioada: 02-07 iulie 2018

Locație: Valencia, Spania

Participanți: Chiriță Elena, Chițu Costel, Constantin Adriana Gabriela, Constantin Lucien, Dumitrescu Carmen, Olaru Adriana Daniela

Rezervă: Lăpădat Carmen

Descrierea cursului

Precizare: Prof. Iordache Camelia Elena nu mai participă la curs și a fost înlocuită de prof. Chițu Costel, aflat pe lista de rezerve.


Experiențe noi în însorita Valencia

Profesorii Olaru Adriana, Constantin Adriana, Chițu Costel, Chiriță Elena, Constantin Lucien și Dumitrescu Carmen au participat la cursul „ICT for Teaching and Learning”. La acest curs au mai participat încă 5 profesori: 1 din Germania, 2 din Polonia și 2 din Lituania. Cursul a fost organizat de ESMOVIA – Sistema Practices SL și s-a desfășurat la sediul acestei instituții, situat în centrul orașului Valencia.

Obiectivele specifice acestui curs au fost:
- perfecționarea competențelor de utilizare a aplicațiilor web pentru crearea, publicarea și partajarea online a resurselor
- însușirea tehnicilor de utilizare a dispozitivelor mobile (iPad) în procesul de învățare
- modernizarea metodelor de predare prin utilizarea softurilor educaționale gratuite (OER - Open Educational Resources).

Fiecare participant la curs a avut la dispoziție pe perioada cursului un laptop Apple. Ne-am familiarizat relativ repede cu el, deși niciunul dintre noi nu a mai lucrat înainte pe un Apple. Cursurile începeau la ora 9.30 și aveau durata de 5 ore – cu o pauză de 20-25 de minute.

Metoda „learning by doing” utilizată de formatorul Matalí Ortiz Joaquim (Ximo) în prezentarea aplicațiilor din Google Drive a fost deosebit de utilă pentru cursanții mai puțin familiarizați cu acestea. Sub îndrumarea lui, cursanții au creat documente, foi de calcul, prezentări și formulare Google; au realizat teste pentru disciplina pe care o predau, în care au inserat imagini și videoclipuri luate de pe internet; au partajat cu alți colegi documentele create pentru a lucra în echipă. De asemenea, au învățat cum să-și optimizeze și să-și securizeze contul Google, cum să stocheze documente și imagini în cloud, să le organizeze și să le administreze în mod eficient.

Formatorul Jesus Sanchis Gaspar, coordonator de proiecte la Instituto Inter, ne-a făcut o amplă expunere a avantajelor și dezavantajelor utilizării iPad în educație, invitându-ne să reflectăm asupra lor. Ne-a oferit idei practice de utilizare a lor în sala de clasă prin prezentarea unor aplicații, grupate pe categorii: managementul și organizarea clasei (iStudiez Pro, TeacherKit); aplicații pentru profesori (Edmodo; ClassTime Schedule, iDoceo, Educreations, Mindnode, iBooks Author, iMovie; Socrative); aplicații pentru elevi (MathBoard, iMathematics, iCross, WordReference).

Am vizitat Centrul de Formare Profesională „Instituto Inter”, care susține cursuri de calificare în domenii variate (medical, auto, mecanic, tehnică de calcul), pentru persoane de vârste diferite (de la 17 la 60 de ani). Ne-a întâmpinat formatorul nostru Jesus care ne-a condus la mai multe sedii ale acestui centru privat, unde am observat și apreciat dotarea atelierelor de practică.

Ultima zi de curs a fost dedicată activităților culturale. După un tur pietonal al orașului vechi (Ciutat Vella), instituția organizatoare ne-a pregătit o surpriză: o masă tradițională valenciană la o familie dintr-o localitate de lângă Valencia. Sub îndrumarea gazdelor, am pregătit specialitatea valenciană paella după o rețetă tradițională autentică, în niște tigăi speciale uriașe, la foc cu lemne. Mai întâi am fost împărțiți în 2 echipe: echipa orange (cu șorțuri portocalii) și echipa blue (cu șorțuri albastre), care au intrat în competiția pentru pregătirea celei mai bune paella. În acest timp, pe mese aveam la dispoziție tapas (gustări) și bebidas (apă, bere, vin). La final, juriul a desemnat câștigătoare paella pregătită de echipa rivală (blue), care a primit ca premiu din partea gazdelor 2 sombreros (pălării spaniole). Apoi a urmat o masă îmbelșugată, cu paella făcută de noi, cu alte specialități tradiționale și vinuri valenciene – prilej de toasturi în toate limbile celor prezenți. A fost o experiență interculturală inedită, în care am schimbat idei despre bucătăria și obiceiurile popoarelor noastre, am socializat și am consolidat relațiile stabilite în orele de curs.

Participarea la acest curs ne-a oferit posibilitatea de a vizita Valencia – un oraș fascinant în care se îmbină vechiul cu modernul, străzile înguste din Ciutat Vella cu bulevardele largi străjuite de palmieri, clădirile din secolele XIV-XVIII cu edificiile cu arhitectură avangardistă din Ciudad de las Artes y las Ciencias – Oraşul Artelor şi Ştiinţelor. Ne-am plimbat prin grădinile Turia pline de leandri cu flori albe și roz și pe țărmul cu nisip auriu al Mediteranei. Ne-am petrecut serile în piețele unde aveau loc concerte în aer liber, alături de oameni de toate vârstele, care ascultau muzică sau dansau până târziu. Valencienii sunt oameni comunicativi, prietenoși, relaxați, care știu să se bucure de viață.

În concluzie, acest curs a reprezentat pentru noi o șansă de a învăța, un prilej de a călători și de a interacționa cu oameni noi provenind din țări cu culturi diferite, de a ne lărgi orizontul cultural.

Mulțumim și pe această cale instituției organizatoare Esmovia - în special Dianei Constantin (de la care am aflat despre cursurile susținute de Esmovia) și sperăm să mai colaborăm în viitor.

Imagini


Oceanografic Valencia - spectacol la delfinariu