Curs Irlanda

Titlul cursului: Digital Classroom: Using ICT in Education

Perioada: 13-22 august 2018

Locație: Dublin, Irlanda

Participanți: Chițu Costel, Constantin Adriana Gabriela, Constantin Lucien, Lăpădat Carmen, Olaru Adriana Daniela

Descrierea cursului

Precizare: tema și conținutul inițial al cursului au fost modificate în scopul adaptării la cerințele participanților înscriși la curs.

Clasa digitală – inovații și provocări pentru profesorii de la Școala „Nicolae Titulescu”

Profesorii Olaru Adriana, Constantin Adriana, Chițu Costel, Constantin Lucien și Lăpădat Carmen au participat la cursul „Digital Classroom: Using ICT in Education”, care a avut loc la Dublin, Irlanda. La acest curs au mai participat încă 4 profesori din Sofia, Bulgaria. Participanții la curs predau discipline din arii curriculare diferite (matematică, geografie, istorie, limba engleză). Cursul a fost organizat de „Motivated Learning for Everyone” din Sofia, iar formator a fost Aljosa Pazin din Split, Croația.

Scopul cursului a fost de a familiariza profesorii cu teoria și practica privind clasa digitală și perspectivele acesteia. Obiectivele specifice acestui curs au fost:
- crearea și administrarea clasei digitale prin utilizarea platformelor e-learning;
- însușirea unor strategii de învățare colaborativă bazate pe instrumentele și aplicațiile web pentru integrarea proiectelor educaționale în activitatea didactică zilnică;
- utilizarea eficientă a dispozitivelor mobile (tabletă, telefon) în diferite etape ale procesului de predare-învățare.

Fiecare participant la curs a lucrat pe propriul său dispozitiv: laptop, tabletă sau telefon. Au fost prezentate atât aplicații pentru laptop cu sistemul de operare Windows (7 sau 10) cât și pentru tabletă sau telefon cu sistemul de operare Android. Cursurile începeau la ora 9 și aveau durata de 5 ore – cu o pauză de 20 de minute. Atmosfera de la curs a fost relaxată, caracterizată printr-o interacțiune continuă între participanți și formator, care era foarte receptiv la solicitările și sugestiile noastre.

S-a prezentat o paletă largă de resurse online gratuite care pot fi utilizate pentru crearea de lecții interactive, pentru realizarea de proiecte educaționale în echipă între elevi și profesori, pentru comunicare cu elevii și părinții în afara programului școlar. Aplicațiile efectuate la curs și temele realizate în mod individual au contribuit la consolidarea abilităților de utilizare a softurilor prezentate. Le menționez, clasificate după rolul lor:
1. Platforme e-learning: Google Classroom (Google Apps for EDU) și Edmodo: crearea și managementul grupurilor, partajarea conținutului, distribuirea de chestionare și sarcini, gestionarea comunicării cu elevii, profesorii și părinții.

2. Softuri de creare de chestionare (quizzes) pentru evaluare: Socrative, Kahoot! și Plickers.
Socrative permite crearea unor tipuri variate de întrebări și elaborarea de rapoarte detaliate pe baza chestionarelor completate. Kahoot! este dinamic, amuzant, iar chestionarele se pot completa ușor pe telefon. Pentru aplicarea chestionarelor create cu Plickers pe computer, profesorul are nevoie doar de telefon sau tabletă, iar elevii dau răspnsul cu ajutorul unor cartonașe speciale.

3. Softuri de editare foto (PicsArt) și video: Movie Maker pentru computere cu sistemul de operare Windows și FilmoraGo pentru dispozitive cu Android (tabletă, smartphone).

4. Aplicație web pentru creare de prezentări (Prezi); prezentările sunt atractive și mai sugestive decât cele realizate cu PowerPoint.

5. Aplicații web pentru creare de site-uri (Wix, Weebly); sunt intuitive și ușor de folosit de profesorii de orice specialitate, deoarece nu necesită cunoștințe de programare.

Acest curs ne-a oferit multe soluții pentru a ne regândi abordarea pedagogică în scopul de a crește motivația pentru învățare a elevilor și de a deveni mai activi și interesați să acumuleze cunoștințe noi într-o manieră interactivă și captivantă.

Prin participarea la cursul de la Dublin, au fost realizate și obiective culturale (propuse în proiect). Astfel, în timpul liber, am vizitat locuri reprezentative pentru cultura și civilizația irlandeză: Trinity College, una din cele mai vechi universități din Europa, renumită pentru biblioteca sa cu 5 milioane de volume și manuscrisul Book of Kells; Galeria Națională a Irlandei; Castelul Dublin, Catedrala Christ Church, Dublinia, Catedrala Saint Patrick (patronul spiritual al Irlandei); parcul St Stephen's Green și parcul Phoenix, cu suprafața de 700 de ha (cel mai mare din Europa). De asemenea, am vizionat un spectacol de muzică și dans tradițional irlandez Riverdance la Teatrul Gaiety. Activitățile de la curs și cele culturale au contribuit la îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză ale participanților la curs.

Imagini

 

Spectacol Riverdance la Teatrul Gaiety din Dublin (secvență)